EKA JA TOKA SUOMI

Se on sitten saaterin totta! On olemassa Eka ja Toka Suomi, mutta tiiättäkö työ pahalaiset missä se raja kulukee. Se pujottelloo Nakkilan kirkon vaiheilta Salpauselekee myöten Joen kaupunkiin. Ja tämä on taivaan tosi ja se on äärimmäisen hyvä juttu, mie oon ainakii vuottana tätä jo vuoskauvet.        
Niinhän sen pitää olla, että Toinen Suomi kirjoittaa omat juttunsa ja se Eka omansa. Tähän astihan se Eka on hoitanu koko paskan sanan mukaisesti. Ja tulokset näkyy. Tuutti on täynnä pelekkee aisahölökkee! Silentsium.

Kolome viisasta miestä; Vehkalahti, Korhonen ja Humaloja,  vaelsi aina Joen

kaupunkiin saakka todistamaan, että Toisessa Suomessa syntyvät parhaat jutut täältä Tokasta Suomesta. Tämäpä se ei meitä hämmästyttänyt sen ihmeemmin, mutta se kyllä, että tänne tarjottiin apua tekemisen tason nostamiseksi hyppäyksellisesti kansainväliselle tasolle. Että oikein hyppäyksellisesti!   
    Asiaan on saatu nyt vihkiytymään paikalliset yrittäjät, Cadimef, Pohjois-Karjalan AMK ja tietennii riimus moottorit TV2 Dokumenttiprojekti ja AVEK. Opiskelijoillekin on varattu oma ruutunsa sekä koko kirjoittavalle ja idoivalle pohjoiskarjalalaiselle rahvaalle.

Kyseessä on siis oppimisrosessi, yrittäjät pannaan koulunpenkille ihan tosissaan pariksi kymmeneksi päiväksi, ulkomailta tulloo vielä viisaampia miehiä, tällä on joku hieno nimikii, joku ”rohvessional supporter”.

Vaan se on semmonen homma, että meitä maalaisia aina eppäilyttää, kun Helssinkin herrat lähtevät tänne asti asioita toimittammaan. Ensmäiseks tulloo mieleen, että joku ketunhäntä niillä on kuitennii kainalossa, mutta myö ei vaan hoksata tai tajutaan sitten liian myöhään. Toisekse tulloo mieleen, jotta niillä on hirmune hätä siellä piäkaupunkissa, vähä niinku sota-aikana. Silloha taas kelepas maalaisten haju, kun mustassa pörssissä vaihettiin silavapakettiloita syötäväks sinne Helssinkiin. Ja vasta kolomanneks saattaa juolahtaa mieleen, että jospa ne hyvinnii ovat ihan oikeella asialla, mutta myö ei hoksata sitäkään tai hoksataan sekkiin liian myöhään. Näin se männöö yrittäjäpolosten kanssa aika vatuloiessa, lie meitä pissattu sitten niin paljon silimään, jotta usko on männä kaikkeen mikä tulloo Helssinkin herroilta tässä valossa, jotta myö nyt osattas yhtä äkkiä jottai tai meijän jutut ois jotennii tärkeitä, voe tokkiisa ja että hyö halluuvat kouluttoo meitä ihan hyppäyksellisesti ja suoraan kansainväliseen kastiin. Ihan hirvittää aatellakkii. Että oikein loikkimalla!

Onneks meillä on mukana muutama seleväjärkinennii, joita iliman ei tääkää hanke olis päässy ees ensimmäistä hyppyä. Neuvos-Lasse, hää rupes sitten tään hankkeen takkuumieheks. On nimittäin paikallisen ammattikorkeekoulun kehitystirehtööri ja tietää jottai näistä koukeroista. Hää se valo meihi uskoo, jotta eihä tää ota jos ei annakaan, kokkeillaan kepillä jiätä! Niin päästii ensimmäine hyppäys kohti korkeampaa tietoa. Seuraavaa hyppäystä vuotellaan parhaillaan tätä juttua rustatessa.

Vaan eikö siinä ole semmonennii vaara olemassa, jotta nyt kun meistä tulloo helekatin moisen loikan jäläkeen huippuossoojija, niin siitä Ekasta Suomesta saattaakii tulla Toka ja meistä Eka, ellei sitten ne Nakkilalaiset männä eille siinäi. Jolloin Ekasta tulloo Vika ja meistä ainennii Toka ellei peräti Eka. Tämä ryhtyminen kun on vähän tämmäöstä tääl päin. Vanhan sanonnan mukkaan siinä missä savolainen suunnittelloo alakavasa yrittäjäks on pohjalainen tehny jo kolome konkurssii. Toivottavsti myö osataa ottaa sopivasti mallia sieltä Nakkilan suunnalta. Luvassa on silloin yks kolomen tunnin, par tunnin ja muutama lyhempi dokumentti Pohjois-Karjalasta. 
     Siinä mie sitten tillaisuuvesta poislähtiissä kahtelin niitä viisaita miehiä silimiin ja tää Vehkalahen Iikka puristi sen verran lämpimäst käestä, jotta mie luulen heiä olevan täl kertaa ihan tosissaan. Otetaanpa seuraava loikka!

 

Julkaistu 1. kerran VISIO 1/2003

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *