MITÄ HITTIÄ – TOSENTTI, TOHTOR JA TOKUMENTTI

Näyttää siltä, jotta tokumenttiohjelma o kovas nousus. Joitai viikkoloita takaperin annoin ihelleni kertoa, jotta ameriikoissa, jossa tavaraa o enemmän kun tarvitaan, jonotettaan jo kuulemma kahtomaa tokumenttielokuvvii. Niitä näytetään ihan tavallisissa elokuvateattereissa. Uskoo ken tahtoo, vaan siltä näyttää.  Tiällä kotmuassakii on kaikenlaista viritystä tokumentin ympärillä ja loppuillasta niitä jopa näytetään töllöttimessä. Se on kuulemma se ainoa paikka mihin niitä voip sijottoo. Er mittasii kun ovat, muuten männöövät slotit ja latit sekasin. Eli onko alakana käämään sillä keinon, jotta varttuneempi väki kaipoo jottai muutai kahtomisen arvosta kun ainaiset visailut ja Harakan hekotukset. Ei kai tätä maailmaa sillä rakenneta, että tietää kuka o heikoin lenkki. Varmaan ois viisaampoo joskus kyssyy, jotta MIKS. Se on se suuri kysymys. Nyt näyttää riittävän aika monelle taholle, jotta MITÄ. 

Kaikenlaisii rojekteja on viritelty asian ympärillen, jotkut ovat jopa onnistunneet. Yks semmonen näyttää olevan Joensuun Ylopiston masinoima Hitti-rojekti. Siellä tehhääkii kaikenlaisist tosenttiloista tokumentin käskirjottajjii. Eikös se ou meleko heleppo nakki. Jos on jo inttänä ihtesä tohtoriks jostai aiheesta, nii sillohan sitä on jo varsinaisen viisas mies tai naine. Ei vaineskaa. Ei käskirjottajaks tulla tohtor-tutkinnolla, vaikka se suattaa auttaa kokolailla.
Toenperrää Joensuun Ylopiston täyvennyskoulutuskeskus pisti hakkeen pystyyn ja keräs ympärilleen hyvän joukon asiantuntemusta, joista kärsii mainita ainennii seuraavat; YLE TV2, kansalliset ja paikalliset tuotantoyhtiöt, Susiraja-TV/LAB42, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, Joensuun yliopiston historian ja biologian laitokset. Eli tämmösellä joukolla ruvetiin viäntämmää tohtoreist ja tosenttiloist sekä muista assistenttiloist tokumentin käskirjottajjii. Hitsi, täänhä mie jo sanoin. Niin, mutta ne paikalliset voimat o aika tärkeitä tämmösissä hankkeissa kaiken maailman gurujen jatkeena.
Aika visu ajatelma ol kerätä asiasta kiinnostunneet yhteen. Historia ja piolokia ovat molemmat kuin luotu tokumentille hyvin antaviksi, ainakin aiheitten puolesta. Kolomattakymmentä kerräänty asijan iäreen ja aiheita ole jo het keulilta aineskii par sattoo. Siitä sitä sitten seulotaan jyvät akanoista. Tuottajat poimiivat omansa ja kirjoittajat omat tuottajansa. Viimen tulloo sitten joskus se tottuuven hetki, joka johtattaa meitä eli ne kanavanvartijat, jotka ostaavat tai ovat ostamatta. Tästä tullaankii suurempaa kysymykseen.
Jos työ pahalaiset luvitta Journalistista Tuormaan Ismon jutun ”Tokumenteilla huonot ajat – ja hyvä maine”, niin työ ootta myös lukeneet, jotta suomalaiset tokumentit ovat tylsiä ja helekatin vakavii. Mikä ihme siinä on jotta kaikessa tuotannossa myö rakastettaa kaikenlaisii sirkkeliin kuatuneita orpoja. Ihan niinkun se Köhlerin Waltterhii, siis tää ORF:n tirehtööri, sannoo siinä jutussa, jotta ”hää ei oo ikkään nähnä yhtään haaskaa ja viihyttävvöö suomalaista tokumenttii”. Nyt soppii kyssyy onko kukkaa muu? Ei niitä taija montaa olla. Vuan jos se Hyppeejä lasketaan tokumenttien joukoon, niin sitä vois sannoo likipittäen viihyttäväks ja omalla suomalaisella tavallaan jopa haaskaks. Liekkö vika virranjakajassa, kun nuo meijän kanavanvartijat rakastaavat sitä kotmaista ja ulukomaista ankstia. Hitonko heille ossoo. Ykssii tohtor esitti aihetta immeisen parrasta ystävästä, niin hää sai vastauksen yheltä mahtitaholta, jotta tämä taho ei tykkee Tessuloista. Voe hyvänen tokkiisa. Eihän näihe mokulien pie tykätäkkään. Heijä pitäs keskittyy paremminnii siihen mistee immeiset sen saamarin töllöttimen iäressä tykkeevät. Ja jos nyt varovastikkii arsinoi, voi sannoo, jotta Suomessa on näitä tessuja rekisteröitynä puolmiljoonoo ja ne muut seropit siihen piälle. Eli potentiaalinen katsojakunta ois sille tokumentille olluna takkuuvarmasti ainennii kuus seihetämän sattootuhatta immeistä joilla sattuu nyt olemaan näitä tessuja. Ei  miust mitenkää heikko roknoosi, vasitennii ku on kyse tokumentist. Mut ku tää yks ei tykkee tessuloista, niin minkä tiet. Pittee ehtii joku, joka sattuu tykkeemää. Voe hitti! Vuottakeehan…
Julkaistu 1. kerran VISIO 18.10.2003

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *