Wireessä

jw ruorissa

WIREKOSKI
Jos nyt joku ihmettelee tätä nimiharvinaisuutta, niin tässä selvitystä siitä. Mitä ilmeisemmin on juuri niin, että meitä wirekoskia ei ole tällä pallolla kolmea enempää. Ehkäpä se on oikein hyvä niin. Juuri niin. Kolme on hyvä luku ainakain toistaiseksi. Toivo on pojassani Jusussa. Ehkäpä vielä maailma saa muutaman wirekosken lisää, jos on saadakseen, mutta pärjää varmasti vallan hyvin ilmankin. Katsotaan kuinka käy.
Virekoskia on sitten muutama enemmän, mutta ei heitäkään määräänsä enempää ole. Luullakseni noin parikymmentä kantaa tätä nimeä yhdellä veellä. Kaikki me kumminkin olemme sukulaisia keskenämme ja tietenkin myös ne naisenpuolet, joilla se on entinen tyttönimi. Voitaneen puhua harvinaisesta sukunimestä, eikä ihme. Se on tietääkseni isoisäni isän keksimä nimi aikoinaan siellä Pyhäseälän Hammaslahdessa katsellessaan Nivajoen virtaamaa myllypadon ohi.

Niinpä lienee Johan Wingren katsellut veden virtausta ja saanut siitä oivan aatteen suomentaa nimensä kuten ajan henkeen oli sopivaa. Joen pinnassa lienee ollut kuvan mukaista pientä virettä eli väreilyä ja Nivan myllyn kohdalla joki muodosti pienen kosken. Siitä sitten yhdistelemään virettä ja koskea. Parempi on lopputulos kuin suora käännös viinioksa olisi ollut. Ainakin omasta mielestäni. Virallisesti asia virallistettiin Suomen Wirallisessa lehdessä 26.06.1906.

Täytettäessäni sittemmin viisikymmentä vuotta (27.06.2006) päätin ottaa takaisin suomenkielisen nimemme alkuperäisen asun wirekoski, mikä täytti 100 vuotta ja yhden päivän samaan aikaan.  Muutokseen tarvittiin katkeamaton ketju kirkonkirjoja, joissa isältä pojalle on nimi siirtynyt kaksoisweellä kirjoitettuna. Muutaman puhelinsoiton jälkeen eri seurakuntiin sainkin sitten muodostettua tarvittavan ketjun, jonka jälkeen henkikirjoittaja oitis suostui palauttamaan nimen alkuperäiseen asuunsa. Myös lapsilleni tarjosin samassa yhteydessä mahdollisuutta muuttaa nimen ensimmäinen alkukirjain. Tytär jäi miettimään, mutta poikani seurasi isäänsä. Niin meistä tuli uudelleen Wirekoskia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *